Microscopie Speculara

Dupa achizitionarea in urma cu circa doua luni a unui ecograf ocular de top, Clinica de Oftalmologie Doctor Diaconu a fost dotata de curand cu un nou aparat performant: microscopul specular CELLCHEK XL, un produs al firmei americane KONAN, lider mondial in analiza speculara endoteliala pentru practica medicala de rutina si in cercetarea clinica.

Microscopul specular KONAN este recunoscut de oftalmologi, companii farmaceutice, banci de cornee si mari experti in studii clinice drept GOLD STANDARD – standard de calitate si precizie in analiza celulara endoteliala.

Ce face de fapt acest aparat?

Microscopul specular CELLCHEK XL analizeaza un strat de celule special, de care depinde nemijlocit claritatea vederii noastre.

Stratul de celule endoteliale este ultimul component al corneei, situate pe fata posterioara a acesteia, spre interiorul globului ocular, in contact cu umoarea apoasa.

Celulele sunt asezate intr-un singur strat, au forma hexagonala, adera strans intre ele si asigura transparenta corneei prin extragerea excesului de lichid din stroma. Aceste celule nu se regenereaza, cand una sau mai multe mor (natural, prin moarte programata – apoptoza, sau prin diverse procese patologice) celelalte isi maresc suprafata si acopera zonele descoperite. Aceasta reactie de adaptare functioneaza insa doar pana la un punct, daca celulele ramase sunt prea putine, transparenta corneei diminua pana la opacifiere completa, cu scaderea pana la pierderea acuitatii vizuale.

Modificarile in structura acestor celule endoteliale sunt indicatori foarte sensibili pentru stresul corneean, dar indicatorii cheie ai acestor modificari sunt foarte dificil de cuantificat cu biomicroscopia standard.

Informatiile de acest tip sunt cruciale pentru toti pacientii care urmeaza sa fie supusi unor interventii de pol anterior, precum chirurgia refractiva (implante fakice, LASIK, LASEK, PRK), transplant de cornee (keratoplastie perforanta, DSAEK,DMEK) sau implantarea intraoculara de cristalin artificial.

Simptome precum vederea fluctuanta si incetosata, senzatia de corp strain, fotofobia, intoleranta la lentilele de contact, halourile in jurul surselor de lumina etc., pot indica afectari ale endoteliului.

Pacientii cu risc pentru aceste probleme sunt cei cu diabet zaharat, glaucom, boli retiniene, sau irite recurente, precum si cei cu diverse medicatii pe termen lung, cei care au suferit interventii pe pol anterior sau purtatorii indelungati de lentile de contact.

Aparatul este foarte simplu de utilizat, fiind complet automatizat, si nu necesita prezenta nemijlocita a medicului, masuratorile fiind executate de catre asistente.

Are autoaliniere, autofocus, autocaptura si numaratoare automata de celule, oferind imagini de o acuratete de neegalat fara a solicita sau stresa in vreun fel pacientul.

Desigur ca interpretarea rezultatelor si plasarea lor in contextul clinic si paraclinic general revin medicului, ambii medici ai Clinicii, dr. Emanoil Diaconu si dr. Maria Gavril, fiind instruiti si calificati in aceasta procedura.

Aparatul este complet integrat – microscopul cu soft de analiza si stocarea datelor, propria masa electrica reglabila pe inatime, monitor color de 19 inci, tastatura, mouse, imprimanta de inalta rezolutie (200 dpi).

Principalii indicatori aferenti sunt:
– Densitatea celulelor endoteliale (CD) : numarul celule/ mm², normal 2000-3000/ mm²;
Coeficientul de variatie (CV) – de dorit sa fie cat mai scazut , sub 40%;
– Numarul de celule analizate (NUM);
– Deviatia standard minima, maxima si medie sau aria celulara in µm²;
– Fixatia/locatea – centrala sau periferica;
– Histograma morfologica celulara- indica gradul de pleomorfism- ideal este ca numarul celulelor hexagonale (HEX) sa fie cat mai mare;
– Histograma de suprafata – ideal este ca sa predomine celulele cu arie mica ( 200-500µm²). Distributia imprastiata a suprafetelor indica POLYMEGETISM/PLEOMORFISM cu semnificatie nefavorabila.
– Pahimetria optica de inalta precizie (±10µ);
– Fotografie de pol anterior – ofera imagini detaliate ale corneei, irisului, pupilei.

Microscopul specular CELLCHEK XL ofera date esentiale in foarte multe patologii, putand fi de mare ajutor multor categorii de bolnavi, dar si oamenilor sanatosi care doresc sa-si faca o analiza de mare precizie, la care sa se poata raporta in viitor.

Exista cateva microscoape speculare in tara, dar de acest tip de varf mai sunt doar doua, unul la Timisoara si unul la Iasi.

Am tinut sa dotam clinica cu acest aparat inainte de a deschide blocul operator de la etaj pentru a putea investiga corespunzator toti bolnavii ce vor fi operati aici.

Respectam astfel aceleasi standarde foarte inalte pe care ni le-am impus in amenajarea blocului operator pentru siguranta deplina si respectful pentru pacient, propriu clinicii.

In incheiere mentionam ca pretul acestei investigatii este doar 60 ron.