Fabricarea ochelarilor cu lentile progresive

Prezentarea modului de adaptare si fabricare a ochelarilor cu lentile progresive la Clinica Dr. Diaconu

Lentilele progresive reprezintă cea mai modernă soluție pentru corecția prezbiopiei. Ele trebuie sa permită o vedere clară, cu respectarea funcțiilor fiziologice,la toate distantele, într-un câmp vizual corespunzător rotirii ochiului. Lentilele progresive trebuie sa permită o vedere binoculara echilibrata. Aceasta presupune o perceptie simultana a imaginilor de către cei doi ochi si o furnizare optima realizată pe retina in puncte corespunzătoare. O mare importanta o are cunoașterea tuturor tipurilor de lentile progresive pentru o alegere corespunzătoare in funcție de pacient si necesitățile vizuale ale acestuia.

1.Alegerea pacientului

La Clinica Dr. Diaconu alegerea pacientului presupune cunoaștere si identificarea nevoilor vizuale ale acestuia:

  • evaluarea ochelarilor purtați: tipul lentilei din punct de vedere al utilizării principale, materialului,culorii,tratamentelor;
  • corecția veche : sfera,cilindru,axele si adiție;
  • durata de purtare a corecției veche;
  • performanțele vizuale cu lentilele vechi;
  • cerințele privind acuitatea vizuala si câmpul vizual,cerințe specifice profesiei,lecturii si hobiurilor;
  • frecventa de utilizare a corecției: permanent sau ocazional;
  • motivarea pentru utilizarea unei lentile progresive.

2.Alegerea ramei de ochelari

La Clinica noastră pacientul este consiliat de către optometristi cu experiența in alegerea potrivită a ramelor de ochelari.
Se alege o rama care sa corespundă dimensional, sa fie stabilă pe nas si sa asigure o înălțime suficientă între centrul pupilei si marginea inferioară a capului . Se ajustează rama pe fata pacientului asfel încât distanța vertex si unghiul pantoscopic sa fie corespunzătoare cerințelor.

3.Masurarea parametrilor necesari adaptării

Clinica Dr. Diaconu este dotata cu aparatura compiuterizata ultramoderna pentru masurarea parametrilor necesari, si anume:

  • HOYA-visuReal
  • ZEISS i-terminal

Aceste aparate au o metoda de măsurare exactă, ajutând la o adaptare ușoară intr-o perioada de timp cât mai scurta cu lentilele progresive.

  • Parametri măsurați cu cele doua dispozitive: distanța pupilara(DP-distanța dintre pupile), distanța vertex ( distanța dintre cornee si lentila din rama ), unghiul pantoscopic( înclinarea ramei pe forma fetei),curbura ramei si înălțimea de montaj (înălțimea de la centrul pupilei pana la marginea inferioară a ramei).

4.Montajul lentilelor

Montajul lentilelor este realizat de unii dintre cei mai buni tehnicieni din Argeș.

Cu ajutorul aparaturii moderne si de precizie Topcon se fac urmatoarele verificari si monturi:

  • Verificarea lentilelor: măsurarea puterii in vederea la distanța, indentificarea aditiei,calculul puterii in vederea la aproape si verificarea marcajelor permanente si temporare.
  • Verificarea simetriei ramei si eventual ajustarea. Scanarea conturului ramei.Transferul coordonatelor de montaj in memoria mașinii de prelucrare.
  • Șlefuirea pe contur a lentilelor corespunzătoare celor doi ochi.
  • Fixarea lentilelor in rama.

5.Adaptarea finala

Se aseaza rama pe fata pacientului si se verifica centrarea cu ajutorul marcajelor temporare de pe lentile. Verificarea pentru vederea la aproape se face observând reflexul corneean prin cercul ce marchează zona de aproape.
Se ajustează poziția ramei pentru a se obține un confort maxim la purtare.
Se recomanda modul de utilizare a ochelarului pentru o adaptare ușoară intr-o perioada de timp cât mai scurta.