Cat de bine o sa vad dupa operatia de cataracta
Pentru pacientii care urmeaza sa se opereze de cataracta, acesta este una din primele intrebari adresate medicului oftlamolog. Scopul operatiei de cataracta este inlocuirea cristalinului opacifiat cu unul artificial care sa restabileasca nivelul vederii la aceeasi valoare avuta inainte de aparitia cataractei.
In plus, cristalinul artificial va fi ales sa compenseze si dioptriile (ochelarii) de care au nevoie unii pacienti pentru corectarea vederii la distanta, preoperator – in cazul cristalinelor monofocale, cat si de aproape – in cazul cristalinelor multifocale.
In urma operatiei pacientul va remarca imbunatatirea vederii inca din primele zile, vedere care va deveni tot mai buna pe masura ce ochiul se vindeca si creierul invata din nou sa lucreze cu imagini clare primite de la ochiul operat. Rezultatul este spectaculos la pacientii care se opereaza de cataracta la ambii ochii intr-un interval scurt de timp, ambii ochi contribuind cu o imagine clara la formarea imaginii finale.
In cazul in care cataracta este foarte avansata, operatia este mult mai traumatizanta, astfel vederea din primele zile dupa operatie nu va fi spectaculoasa, iar pentru a ajuta procesul de vindecare se poate sa fie nevoie de tratament suplimentar.
In perioada de tratament si dupa peratie se utilizeaza picaturi care au ca efect dilatarea pupilei. Trebuie inteles faptul ca dupa ce se pun picaturile vederea va scadea. Stabilitatea si claritatea vederii revin dupa incetarea tratamentului.
Daca pe langa cataracta pacientul asociaza si o alta patologie oculara care are impact major asupra functiei vizuale, nivelul vederii va depinde de severitatea patologiei oculare asociate.