Ecografia oculară este o tehnică imagistică care foloseşte ultrasunetele (unde care constau ȋn oscilații ale particulelor ȋntr-un mediu) pentru a crea o imagine bidimensionala a ochiului şi a structurilor perioculare. Undele sunt create de un cristal piezoelectric care vibrează cu frecvență ȋnaltă.
Ultrasunetele au fost pentru prima data utilizate ȋn oftalmologie ȋn 1956 de către Mundt şi Hughes pentru a diagnostica o tumoră intraoculară. Incepând de atunci, tehnica a fost perfecționată, fiind folosită acum mai ales pentru diagnosticare, evaluare şi pentru stabilirea tratamentului anumitor boli intraoculare.
Metoda are o valoare diagnostică importantă ȋn cazul ȋn care nu se poate examina fundul de ochi datorită mediilor opace ( ca ȋn cataracta avansată, matură şi hipermatură, ȋn hemoragii dense oculare vitreene). In aceste cazuri se poate identifica dacă exista boli asociate cataractei care contraindică realizarea operației: dezlipirea de retină sau tumori intraoculare.
In hemoragia vitreană, ecografia ne poate identifica cauza acesteia. Este foarte utilă la pacienții la care diabetul a evoluat timp de zeci de ani şi a determinat complicatii oculare (retinopatie diabetică proliferativă) . De aceea, acestor pacienti li se recomandă efectuarea fundului de ochi (FO) anual sau la 6 luni pentru identificarea complicațiilor şi tratarea acestora ȋnainte ca acestea să afecteze vederea iremediabil (dezlipire de retina prin tracțiune).
Pentru pacient, investigația este uşor de suportat, nu este dureroasă. Se adaugă un gel steril pe vârful sondei de ecografie şi se aplică pe pleoapa ȋnchisă sau pe cornee, după o prealabilă anestezie cu picături.
In ultima perioadă s-a descoperit posibilitatea de a analiza partea anterioară a ochiului cu o sonda specială de 50 Mhz, ca ȋn imaginea următoare.
La Clinica de Oftalmologie Dr. Diaconu a fost achiziționat recent un ecograf performant care permite analiza ȋn timp real a leziunilor oculare şi ȋnregistrarea acestora sub formă de film şi de imagini.
Acest ecograf ne permite realizarea biometriei ȋn mod B, foarte utilă pentru calcularea valorii implantului de cristalin artificial la pacientii cu miopie forte şi cu stafilom posterior (cu ax ocular foarte lung). Cu sonda de 10 Mhz se poate evidenția leziuni intraoculare şi intraorbitare (tumoră, chist) şi se poate măsura ȋngroşarea muşchilor extraoculari ȋn boala Basedow.
Aparatul este primul de acest fel din tara, montat pe platforma modulara multifunctionala AVISO.
Toti pacientii care vor fi operati in Clinica Doctor Diaconu vor fi investigati in prealabil ecografic pentru decelarea eventualelor leziuni de pol posterior (dezlipiri de retina, hemoragii vitreene, etc.), ce pot impieta asupra succesului functional al interventiei chirurgicale.