Aparat pentru capsulotomii (in cataracta secundara) si iridotomii (in glaucom cu unghi ingust).
Operatia de cataracta consta in indepar- tarea cristalinului prin facoemulsificare. Cristalinul se afla intr-un sac, numit capsula, sustinut pe 360° de fibre zonulare. Inciziile sunt mici, de 2 mm, apoi se creeaza ca o “fereastra” in foita anterioara a capsulei pentru a avea acces la cristalinul propriu-zis. Dupa indepartarea cristalinului, in locul acestuia se pozitioneaza un implant de cristalin. Implantele de cristalin sunt toate bine suportate de ochi, neexistand nici o reactie de corp strain.
Exista totusi riscul ca la unii pacienti, dupa un anumit timp (cateva luni sau cativa ani) sa apara aceasta cataracta secundara. Adica, citeva celule cristaliniene ramase pe capsula posterioara (foita a doua a sacului in care se afla initial cristalinul) se inmultesc si se etaleaza pe aceasta foita determinand scaderea vederii.
Pentru a preveni inmultirea acestor celule, chirurgul indeparteaza cristalinul in totalitate si curata bine cele 2 foite ale capsulei: anterioara si posterioara. Firmele care produc implantele au modificat forma , materialul si marginile acestora. Scopul este de a preveni migrarea celulelor din periferie in spatele implantului, pentru ca doar atunci scade vederea la ochiul operat.
In momentul cand apare scaderea importanta a vederii, se indica tratamentul laser pentru a creea o bresa centrala in foita posterioara a capsulei cristaliniene.
Tratamentul se face in ambulator, nu necesita internare si dureaza cateva minute. Anestezia este realizata cu picaturi, procedura fiind nedureroasa. Odata realiza- ta procedura laser, cataracta secundara nu mai recidiveaza niciodata. Recuperarea vizuala este rapida. Cresterea vederii apare imediat dupa procedura. Iridotomia laser este o procedura care consta in realizarea unui canal de scurgere prin iris pentru umoarea apoasa ( lichidul din ochi) pentru a facilita eliminarea acesteia.
La Clinica de Oftalmologie Dr Diaconu a fost achizitionat recent de la firma ALCON un laser Nd: YAG 1064 nm, Q – switched care poate fi folosit atat la tratarea cataractei secundare, cat si la tratarea glaucomului cu unghi inchis sau ingust.