Despre cataracta

Home / Despre cataracta

Cataracta este o afectiune oftalmologica frecventa care determina scaderea progresiva a vederii din cauza pierderii transparentei cristalinului.

Cataracta poate sa fie congenitala sau dobandita. Studiile arata ca aproximativ 70% dintre persoanele de peste 65 de ani au aceasta afectiune, fiind si cazuri in care aceasta afectiune se poate intalni si la persoane mai tinere.

Cataracta se poate forma pe oricare dintre cele trei straturi ale lentilei: capsula, nucleul sau cortexul. Cataractele descoperite in zonele corticale sau nucleare sunt asociate vcarstelor inaintate. Riscul de dezvoltare a cataractei corticale creste odata cu expunerea excesiva la UV.

In stadii avnsate, netratata, afectiunea poate da complicatii grave. In majoritatea cazurilor amandoi ochii sunt afectati, iar diminuarea vederii nu este insotita de durere.

Se poate intampla ca mai multe tipuri de cataracta sa se dezvolte pe acelasi ochi. Calitatea vederii poate fi favorizata sau defavorizata, in functie de tipul de cataracta, de lumina zilei sau de lumina difuza. Schimbarea frecventa a ochelarilor este un proces facut in zadar in cazul acesta pacientul fiind tot mai nemultumit de calitatea vederii.

De-a lungul timpului, persoanele cu un singur ochi afectat ajung sa dezvolte cataracta si pe ochiul sanatos. Aceasta afectiune nu este una dureroasa, nu cauzeaza lacrimare excesiva, roseata sau mancarime la nivelul ochiului.