Iridotomia laser

Iridotomia laser este o procedură care constă în realizarea unui canal de scurgere prin iris pentru umoarea apoasă (lichidul din ochi) pentru a facilita eliminarea acesteia.

In ochi există un echilibru fragil între formarea de umoare apoasă şi eliminarea ei. Echilibrul se strică dacă există un exces de formare sau o scădere a eliminării. In glaucomul cu unghi închis, este blocată exact calea de eliminare a umorii apoase.

Glaucomul este o boala care netratata poate duce la orbire. Glaucomul cu unghi inchis este determinat de mai multe cauze: plecând de la o predispozitie genetică la cei cu iris în platou, la aspectul “înghesuit” al ochiului cu hipermetropie mare, la boli ca uveita care determină formarea unei membrane inflamatorii în unghi sau diabetul cu retinoparie proliferativă şi neovase în unghi cu formarea unei membrane neovasculare etc.

Indiferent de cauză, manifestările sunt aceleaşi:
– durere oculară importantă care nu cedează la antalgice,
– uneori iradierea durerii se face pe jumatatea de cap corespunzătoare ochiului afectat,
– varsaturi,
– vedere în ceaţă la ochiul dureros, roşeaţă şi lăcrimare,
– pupila mai dilatată faţă de celălalt ochi

Greşeala pe care mulţi pacienţi o fac este să stea acasă şi să se autotrateze cu antalgice. După 2-3 zile de durere şi nesomn, se prezintă la oftalmolog. Din păcate, în funcţie de valoarea presiunii intraoculare sau de timpul scurs de la debut, nervul optic ajunge să fie afectat parţial sau total. Prin scăderea presiunii, medicul oftalmolog poate doar să conserve fibrele nervului optic nu au fost distruse.

Cum putem preveni apariţia atrofiei optice glaucomatoase la aceşti pacienţi?

Primul pas este ca pacientul să se prezinte la oftalmolog şi să realizeze controale periodice. Medicul oftalmolog îi va explica dacă este predispus la glaucom şi va monitoriza starea nervului optic. La contolul de rutină (evaluarea vederii, presiunii intraoculare biomicroscopia polului anterior şi fund de ochi) se vor adăuga şi alte investigatii cum ar fi:
– campul vizual ne arata modificările funcţionale corespondente afectării nervului optic;
– gonioscopia ne arată exact dacă unghiul este îngust sau închis;
– OCT de nerv optic şi pol anterior face secţiuni prin nervul optic şi ne arată afectarea lui din punct de vedere structural, secţiuni prin unghi şi ne arată gradul de închidere

Toate aceste investigaţii pot fi facute la Clinica Dr Diaconu şi dacă se confirmă suspiciunea de unghi îngust sau configuraţie de iris în platou , cu risc de transformare în glaucom, se poate realiza şi tratamentul necesar.

La Clinica de Oftalmologie Dr Diaconu a fost achiziţionat recent de la firma ALCON un laser Nd: YAG 1064 nm, Q – switched care poate fi folosit atât la tratarea cataractei secundare, cât şi la tratarea glaucomului cu unghi închis sau îngust.

Tratamentul se face în ambulator, nu necesită internare şi durează câteva minute. Anestezia este realizată cu picături, procedura fiind nedureroasă. Se realizază una sau 2 “spărturi” în iris , pe unde umoarea apoasă se va scurge din camera posterioară în cea anterioară şi de acolo se va elimina. Aceste iridotomii se vad doar la microscop.

Complicaţiile care pot apare după iridotomia laser sunt: eroziuni corneene, dezlipire de retină, sângerare în camera anterioară, creşterea tranzitorie a presiunii intraoculare.

Tratamentul cu hipotensoare oculare şi antiinflamatorii steroidiene sau nesteroidiene după procedură diminuă riscul dezvoltării acestor complicaţii.

Vă recomandăm să vă prezentaţi la consultaţii oftalmologice periodice. Nu aşteptaţi să vă scadă vederea pentru că s-ar putea să fie pera târziu. Glaucomul un ucide, doar orbeşte.