Operatie cristalin artificial
In cazul cataractei exista situatii in care vederea scade treptat sau se imbunatateste. Fenomenul de ameliorare a vederii in cataracta se numeste bucurie de scurta durata. O persoana bolnava de cataracta poate constata des ca i se modifica dioptiriile ochelarilor.
Cititi mai multe despre desfasurarea operatiei de cataracta, complicatiile operatiei de cataracta si cand se face operatia de cataracta.
Operatie cristalin artificial
Operatia de cristalin artificial se face in urmatorii pasi:
- Anestezie locala cu sau fara injectie
- Incizie corneana, autosigilanta
- Introducerea unei substante vascoelastice
- Capsulohexis – cu ajutorul unei pense saua unui ac foarte fin se decupeaza partea anterioara a sacului cristalinian,
- Faceoemulsificarea – se utilizeaza un cateter natural pentru distrugerea si emulsificarea cristalinului cu ajutorul ultrasunetelor. Emulsia rezultata este aspirata.
- Irigatie si aspiratie – cortexul, care este stratul exterior al cristalinului, este si el aspirat. Fluidul inlaturat este permanent inlocuit cu o solutie salina, pentru a preveni afectarea formei anatomice a ochiului.
- Injectarea cristalinului artificial – un cristalin artificial se introduce in sacul cristaliniaj, in locul cristalinului natural. In urma implantarii se spala substanta vascoelastica, se introduce un antibiotic si se reface presiunea intraoculara.
- Se injecteaza o substanta antiinflamatoare.
- Se aplica pansamentul.
Operatia are loc fara internare, deci dupa operatie pacientul poate pleca acasa, dar nu va putea conduce. Se recomanda ca pacientul sa fie insotit de o persoana care sa il poata conduce acasa. Pacientul va avea nevoie de ajutor si in casa deoarece activitatile postoperatorii sunt limitate. Timp de 2 saptamani se recomanda evitarea efortului fizic, ridicarea de greutati mai mari de 5kg si activitati care implica pozitia aplecat. Este important sa evitati mediile cu praf aproximativ o luna.
Cei mai multi oameni pun pierderea acuitatii vizuale pe seama procesului natural de imbatranire dar nu trebuie sa ne resemnam atunci cand noile tehnologii ne ofera si posibilitatea de a ne recapata vederea in intregime in mod simplu si nedureros.
Aparitia cataractei se asociaza cu varsta inaintata insa poate sa apara si in urma traumatismelor si a diverselor boli, sau congenital. Cataracta reprezinta o tulburare de transparenta a cristalinului si respectiv a lentilei ochiului cu care aceasta focalizeaza imaginea.
Cataracta aflata in stare incipienta are un efect minim asupra vederii. Puteti observa initial ca vederea este putin incetorasata. Din cauza cataractei lumina solara sau lumina de la bec poate sa para puternica. Puteti sa vedeti in timp ce conduceti noapta ca faruruile de la masini emana si o lumina mai stralucitoare decat in general. De asemenea, este posibil sa nu mai vedeti culorile tot atat de luminoase ca si alta data.
Extractia cristalinului prin facoemulsificare consta in eliminarea materialului cristalinian care are probleme prin aspiratie dupa ce a fost fragmentat cu ultrasunete. Pentru metoda aceasta este necesar un aparat care merge in sistem inchis si are nevoie de irigatie si de aspiratie, toate procedeele fiind efectuate cu sonde.
Aceasta metoda are ca si avantaj o mica incizie cu rezultate sepcaculoase. O incizie mica scade si riscul de aparitie a accidentelor si a unor complicatii in urma operatiei. In acelasi timp operatia se face fara internare utilizand o anestezie locala.
Metoda emulsificarii are ca si avantaj o incizie mica cu un rezultat spectaculos. Incizia mica scade si riscul de aparitie a unor incidente intraoperatorii si a unor complicatii postoperatorii. In acelasi timp permite si ca operatia sa aiba loc fara internare cu anestezii locale.
Cristalinul introdus va ofera posibilitatea de a vedea bine la distanta si la aproape si nu sunt necesari ochelarii. Sunt si azi cristaline multifocale care scutesc pacientii de purtarea ochelarilor.