LASERUL MICROPULSAT IN OFTALMOLOGIE
LASERUL MICROPULSAT IN OFTALMOLOGIE
De curand a fost achitionat la Clinica Doctor Diaconu un laser micropulsat numit IRIDEX IQ577 TxCellMicroPulse care se foloseste in retinopatia diabetica proliferativa, in coriortinita seroasa centrala, in edemele maculare si in glaucomul primitiv cu unghi deschis.
Exista foarte multe tipuri de LASER folosite in medicina, oftalmologia fiind prima specialitate medicala in care s-a putut aplica aceasta metoda. Din 1960, aceste aparate au fost perfectionate, fiind din ce in ce mai performante. Unda LASER este o unda de lumina monocromatica (cu aceeasi lungime de unda), concentrata, coerenta, care poate fi tintita cu cea mai mare precizie.
Ultimul tip de LASER si cel mai performant este LASERUL MICROPULSAT, care utilizeaza pulsuri cu energie scazuta separate de perioade mici de pauza care permite tesutului tratat sa se raceasca intre aplicatii pentru a preveni lezarea tisulara. Spre deosebire de aparatele anterioare, acest LASER nu incalzeste tesutul tinta, realizand doar o activare a proceselor metabolice la nivelul dorit, fara a lasa cicatrici. De aceea, efectul LASER-ului micropulsat se instaleaza lent, in cateva luni (1-3 luni) si pacientul trebuie aiba rabdare pentru a observa efectul pozitiv.
LASERUL micropulsat este singurul tip de laser folosit pe zona centrala a retinei, pe macula, zona care e responsabila de vederea detaliilor si culorilor. Este indicat in edemul macular (pana la 400 micrometri pe OCT) si in corioretinita seroasa centrala(CRSC).
In corioretinita seroasa centrala(CRSC) se formeaza lichid sub neuroepiteliu si pacientul vede imaginea deformata cu acel ochi. Dupa o luna de la fotocoagularea micropulsata, lichidul se resoarbe si vederea pacientului revine la normal.
Prima poza (din stanga ) este inainte de procedura, iar a doua poza (din dreapta) este la o luna , pacientul vazand foarte bine.
Diabetul este o boala cronica care poate avea complicatii si la nivelul ochiului. Retinopatia diabetica apare la 60 % din pacientii cu DZ tip II evoluat 30 de ani. In stadiul cel mai avansat, retinopatia diabetica proliferativa se formeaza membrane neovasculare friabile care pot duce la hemoragii vitreene si la dezlipiri de retina prin tractiune ducand la scadere dramatica a vederii.In orice stadiu al retinopatiei diabetice poate evolua edemul macular. Tratamentul edemului macular diabetic poate fi tratat cu injectii intravitreene cu Eylea si cu Triamcinolon acetonid si acum poate fi tratat si prin fotocoagulare laser micropulsata, in functie de aspectul de la OCT. Indiferent de tipul de tratament ales, e foarte important sa se mentina sub control glicemia , profilul lipidic si TA pentru rezultate cat mai bune si cresterea vederii.
LASER-ul micropulsat pastreaza eficienta si beneficiile fotocoagularii, de regenerare a celulelor din epiteliul pigmentar retinian(EPR), dar in acelasi timp protejeaza retina neurosenzoriala pastrand acuitatea vizuala . Nu se observa cicatrici in timpul tratamentului si dupa tratament pentru ca efectele termice sunt discrete. De aceea, ulterior poate fi tratata aceeasi zona de edem daca acesta se reface .
La retinopatia diabetica proliferativa (RDP) acest aparat IRIDEX IQ577 TxCellMicopulse are si posibilitatea de a face panfotocoagulare clasica. Panfotocoagularea este cea mai eficienta metoda de incetinire a progresiei RDP. Ea reduce deteliorarea vederii cu 50% la ochii tratati, fiind singura metoda cu rezultate pe termen lung. Metoda clasica presupune utilizarea unei energii mai mari si de aceea cicatricile postfotocoagulare laser se observa la controalele urmatoare.
Un alt beneficiu al acestui LASER MICROPULSAT este trabeculoplastia laser micropulsata(MLT). Este cel mai nou tratament aplicat la nivelul trabeculului, foarte bland, care nu lasa cicatrici , ci doar remodeleaza canalele de scurgere a umorii apoase.
Se realizeaza la ochii cu presiune intraoculara crescuta (peste 22 mmHg) avand ca diagnostic GPUD (glaucom primitiv cu unghi deschis) si HTIO (hipertensiune intraoculara). MLT nu se realizeaza decat la cei cu unghi deschis si cu pigmentare adecvata a trabeculului. Nu se realizeaza la ochii cu uveita anterioara pentru ca ar putea accentua inflamatia si declansa puseul.
Rezultatele MLT-ului de scadere a presiunii intraoculare se realizeaza lent, intre o luna si 3 luni. La nevoie procedura poate fi repetata, nelasand nicio cicatrice la nivelul trabeculului. Un rezultat bun al MLT-ului presupune scaderea Pio cu 6 mmHg, ceea ce reprezinta scaderea cu 25% din Pio initiala, efect care se poate pastra si 2 ani.
Indiferent de procedura aleasa, aplicatiile LASER nu sunt dureroase.
Un control de rutina presupune masurarea acuitatii vizuale cu si fara lentile , masurarea presiunii intraoculare si vizualizarea fundului de ochi. La pacientii sanatosi controlul oftalmologic de rutina se recomanda la 1 an iar la pacientii cu diabet zaharat dezechilibrat la 3-6 luni. Daca se observa ca Pio este crescuta sau daca sunt modificari la fundul de ochi , se recomanda realizarea unui tomograf ocular (OCT) si apoi se poate indica tratamentul.
Va asteptam la Clinica dr Diaconu pentru controale, investigatii si tratament cu aparatura de ultima generatie.