Tratamentul cataractei
Tratamentul cataractei se face exclusiv prin procedee chirurgicale, mai exact prin operatie. In tipul operatiei oftalmologul inlocuieste cristalinul opacifiat sau cataractat cu un cristalin atificial care nu se poate strica din nou.
Tratamentul cataractei se face cu ustensile avansate si prin procedee deloc invazive. Operatia dureaza cateva minute, are loc sub anestezie locala fara ca pacientul sa fie internat.
Tratamentul cataractei nu este dureros iar recuperarea vederii are loc in mod spectaculos.
Tratamentul cataractei cu ultrasunete si este foarte important sa se faca la momentul potrivit, mai exact atunci cand pacientul nu mai are confort vizual.
In stadii avansate ale bolii daca lipseste tratamentul cataractei sau daca nu se face tratamentul cataractei aceasta poate conduce spre complicatii grave.
Tratamentul cataractei cu ultrasunete este foarte importanta si este important ca operatia sa aiba loc la momentu oportun, daca tratamentul cataractei se face mai tarziu si cataracta este foarte avansata creste riscul aparitiei complicatiilor si operatia devine mai greoaie iar vindecarea dureaza mai mult.
Durata operatiei de cataracta este de maxim 12 minute insa poate sa varieze in functie de complexitatea cazului. Pacientul va pleca acasa la scur timp dupa operatie si va reveni pentur control la indicatia medicului. Se recomanda ca pacientul sa nu plece singur.
Lentila de plastic care va inlocui cristalinul din interiorul ochiului se numeste cristalin artificial. Punerea unui implant de cristalin artificial e indicata dupa ce se elimina cristalinul. Este o interventie curenta si cu o durata scurta care ae nevoie de o spitalizare de aproximativ 3 zile.
Implantul de cristal e plasat inaintea sau in spatele irisului si e mentinut pe loc prin ansele sale mici. Dpa operatie pacientii trebuie sa poarte si un obturator pe ochiul operat pentru a il feri de stimularile luminoase. Impantul va f pus pe toata viata si complicatiile locale sunt rare iar rezultatele sunt in general excelente. Lentilele corectoare de putere se prescriupentru a perfectiona vederea de departe si pentru a permite si si vederea de aproape.
Cataracta apare datorita opacifierii cristalinului. Anumiti factori predispun si la aparitia bolii si anume: varsta inaintata si imbatranirea, expunerea in exces la raze UV, ecunerea artificiala la raze UV, diabetul, alte boli oftalmologice precum glaucomul, retinita pigmentara sau delipirea de retina, tratamentul cronic cu corticosteroizi, expunerea frecventa la tratamente cu raze X, agregaea familiala si faptul ca unele persoane au o predispozitie pentru aparitia cataractei.
Diagnosticul cataractei se bazeaza si pe isotricul medical dar si pe examentul clinic. Cel din urma va avea scopul sa elimine si alte patologii posibile care pot sa cauzeze utlburari vizuale si care pot sa confirme diagnosticul de cataracta. In cazul tulburarilor vizuale care nu se pot corecta chirurgical, oftalmologii trebuie sa faca une xamen amanunti pentru a evalua calitatea vederii si calitatea vietii.
Nu e necesar sa se faca un test screening pentru a detecta cataracta pentru ca cei mai mult adulti cu cataracta vin la cabinet chiar de la primele simptome pentru u consult. Totusi parintii care au copii ce manifesta tulburari vizuale vor trebui sa apeleze la oftalmolog.
Este important sa spuneti medicului daca faceti alte tratamente si alte boli. Inainte de a va opera medicul anestezist va avea nevoie si de analize de sange, de un consult cardiologic, EKG, si analiza secretiei conjunctivale. In momentul operatiei analizele nu trebuie sa fie mai vechi de 3 luni.
Medicul oftalmolog si anestezistul sunt cei care decid daca aveti nevoie sa intrerupeti sau sa modificati tratamentul in derulare pentru alte afectiuni. Sunt si situatii in care unele medicamente interfereaza cu o buna desfasurarea a aoperatiilor.
Dupa operatie tratamentul cu picaturi antibiotice va continua timp de o saptamana si cu pastile de 5-7 zile de la inceperea tratamentului. Dupa caz tratamentul se poate modifica.
Alimentatia in dimineata operatiei este formata din ceva usor. Trebuie consumate lichide in cantitati normale insa fara sa facem excese. Este foarte important sa nu beti cafea pentru ca aceasta poate sa influenteze in mod negativ efectul pe care anestezia il are.
Este recomandat ca la operatie sa veniti insotiti. Operatia se face fara internare si prin urmare dupa operatie plecati acasa insa nu veti putea sa conduceti. Este foarte important sa fiti insotiti de o persoana care sa va poata conduce acasa. De asemenea este nevoie de un ajutor in casa pentru activitatile post operatorii care sunt limitate.
Pentru doua saptamani de la operatie va trebui sa evitati pe cat posibil efortul fizic.
Operatia se numeste facoemulsificare cu ultrasunete si se desfasoara la microscop. Inciziile se fac langa cornee si au proprietatea de a se autosigila. Dupa incizie chirurgul va introduce in ochi o substanta vascoelastica cu rol de protectie pentru a mentine forma anatomica. Utilizand o pensa este extras cristalinul artificial si se foloseste in acest sens si o sonda.
Tehnica implica o anesteziere locala cu sau fara injectie, incizia corneana, intriducerea substantei vascoelastice, capsulohrhexis cu ajutorul unui ac sau a unei pense. Urmeaza facoemulsificarea unde un cateter manual est eutilizat cu scopul de a distruge si a emulsifica cristalinul cu ajutorul energiei ultrasunetelor. Emulsia care rezulta este aspirata.