Tratarea cataractei
Tratamentul cataractei este exclusiv chirurgical. Specialistul oftalmolog inlocuieste cristalinul opacifiat cu un cristalin artificial care nu poate fi afectat.
Tehnologia de astazi este extrem de avansata, facand ca operatia de cataracta sa dureze doar cateva minute. Se face cu anestezie locala, fara internare si nu este dureroasa. Recuperarea vederii este de cele mai multe ori spectaculoasa.
Operatia cu ultrasunete pentru implantul de cristalin artificial foldabil este cea mai moderna metoda de tratament avand loc printr-o incizie atat de mica incat nu este nevoie de suturi.
Tratamentul cataractei juvenile depinde de modul in care cataracta interfereaza cu dezvoltarea normala a simtului vizual. In unele cazuri interventia chirurgicala se face pentru o alta patologie oftalmologica asociata, ca de exemplu retinopatia deiabetica sau degenerescenta maculara.
Cataracta trebuie indepartata de un medic oftalmolog specializat in tratamentul bolilor de retina si a nervului optic.
Prin operatie, medicul chirurg inlocuieste numai cristalinul, sacul cristalinian ramanand intact. In timp, intr-un interval de timp cuprins intre o saptamana si cativa ani, sacul cristalinian se poate opacifia, aparand astfel cataracta secundara.