Ce reprezinta cataracta?
Cristalinul este o lentila transparenta dar se poate intampla si sa devina opac. Afectiunea care provoaca opacifierea cristalinului se numeste cataracta. Modificarea transparentei cristalinului impiedica patrunderea razelor de lumina in ochi si vederea omului poate sa se inrautateasca. Cataracta poate sa afecteze cristalinul in intregime sau numai o parte din el. Exista si o parere larg raspandita si anume cataracta este un val care se poate extinde continuu si care impaienjeneste ochii. Aceasta parere nu are cum sa corespunda realitatii si aparitia cataractei contribuie si la aparitia modificarilor ireversibile in cristalin. Afectiunea poate sa apara la unul sau la amandoi ochii, dar nu trece de la un ochi la altul. Aparitia cataractei nu este legata de efortul vizual excesiv. Aparitia sa nu semnifica faptul ca pe voi va ameninta orbirea completa.
Se disting doua tipuri de cataracta: cea congenitala si cea dobandita. Cataracta dobandita apare la ochii sanatosi care nu au nicio afectiune sau in urma traumatsimelor. Cauzele aparitiei cataractei sunt diferite: poate fi vorba despre o trauma, o dereglare alimentara sau actiunea radiatiei, diabetu, unele afectiuni ale ochilor, particularitatile ereditare din organism, etc. Simptomele in functie de dimensiunea de amplasare, pot sa fie observate sau nu.
In cazul in care cataracta este la periferia cristalinului, nu veti simti in nici un fel modificarile vederii. Cu cat sunteti mai aproape de centrul cristalinului cu atat sunt si problemele de vedere mai serioase. Puteti sa remarcati si faptul ca toate obiectele din jur se vad necalr sau au contururi sterse. Imaginea poate incepe sa se dubleze si apare si fotofobia. De asemenea un ochi poate edea mai bine decat altul iar pupila care de obicei este neagra e poate sa devina alba sau sa capete o nuanta galbuie.
La efectuarea diagnosticului se determina si acuitatea vizuala si se masoara presiunea din ochi. Se examineaza campul vizual si se efectueaza si investigatii cu ultrasunete si cu electrofiziologia retinei.