Despre cristalinele artificiale
Cristalinul este una din cele doua lentile ale ochilor si se afla imediat in spatele partii colorate ale ochilor. Cristalinul are rolul de a focaliza imaginea pe retina. O alta caracteristica foarte importanta este si acomodatia prin care vom intelege capacitatea de a vedea la orice distanta.
In anumite situatii cristalinul isi pierde proprietatile si astfel va fi afectata vederea iar afectiunea vinovata este cataracta. Din fericire ea poate sa fie inlocuita cu un cristalin artificial. Operatia e schimbare a cristalinului se face prin metoda numita emulsificare cu ultrasunete si dureaza in jur de 7 minute.
In anumite situatii, cristalinul isi pierde proprietatile si asa va fi afectata vederea iar afectiunea vinovata este cataracta. Din fericire, el poate sa fie inlocuit cu unul artificial. Operatia de schimbaare a cristalinului dureaza aproxmativ 7 minute si are loc cu anestezie locala si fara internare, pacientii plecand acasa dupa operatie. Este obligatoriu sa se poarte pansament la ochii operati pentru ziua urmatoare cand se pezinta la controlul postoperator. Rata de reusita a operatiei este destul de mare, pana la 99 de procente.
Cea mai frecventa afectine care duce la alterarea cristalinului este cataracta, peste 70 de procente din persoanele care depasesc varsta de 60 de ani dezvolta cataracta in afara de varsta mai sunt si alti factori care pot sa influenteze si sa determine opacifierea cristalinului cum ar fi: medicamentele, mediile roxice, bolile de sistem, traumatismele, expunerea la raze UV, temperaturile extreme.
Cristalinele artificiale sunt de mai multe feluri si de mai multe dimensiuni, tinand cont de producator si de nevoi, pot sa fie rigide sau moi. Cristalinele rigide sunt din ce in ce mai rar utilizate deoarce necesita o incizitie mai mare. Cristalinele din camera posterioara sunt cele care respecta anatomia ochilor si sunt pozitionate in locul cristalinului dupa extragerea lor. Cristalinele artificiale moi, care sunt cunoscute dub denumirea de foldabile si sunt ci cele mai moderne si mai dorite, datorita faptului ca se pot comprima cu un injector si astfel pot sa fie introduse in ochi prin microincizie nemaifiind nevoie de sutura.