Cataracta corticala

Home / Cataracta corticala

Cataracta de tip cortical apare in marginea cristalinului sau pe cortex. Acest tip este asociat in majoritatea cazurilor cu diabetul si se intalneste cel mai des la tineri.

Cataracta corticala arata precum spitele unei roti si se extinde de la marginea cristalinului spre centrul sau.

Printre simptomele date de cataracta corticala se numara vederea in ceata si problemele de perceptie a adancimii. Descoperirirle stiintifice arata ca acest tip este corelat cu expunerea excesiva la razele UV , motiv pentru care purtarea permanenta in exterior a ochelarilor de soare este importanta.

Denumirea acesteia a fost facuta dupa localizarea sa. Ea se formeaza in spatele sacului/capsulei care mentine lentila in pozitia sa.

Daca primele doua tipuri de cataracta se agraveaza odata cu varsta trebuie stiut ca acesta se afla in stransa legatura cu diabetul, traumatismele din zona ochilor, iradierea produsa la nivelul fetei din cauza tratamentelor de lunga durata pe baza de corticosteroizi.

Aceasta apare mai frecvent la persoanele ce sufera de miopie severa si progreseaza cel mai rapid dintre toate cele trei tipuri principale.

Studiile arata ca peste 70% din persoanele de peste 65 de ani vor dezvolta mai devreme sau mai tarziu cataracta.