Ce trebuie sa stim despre cataracta?

Home / Ce trebuie sa stim despre cataracta?

Cataracta inseamna opaciafierea cristalinului. In mod uzual aceasa lentila este perfect transparenta si asigura si o mai buna focalizare a imaginii pe retina adica vederea clara. Cataracta congenitala este prezenta inca de la nastere si uneori este de sine statatoare iar alteori apare in cadrul unor sindroame malformative complexe.

Apare sub forma de reflex albicios al ochiului afectat si are nevoie de un diagnostic si un tratament urgent altfel functiile vizuale ale ochiului nu pot sa fie recuperate.

Cataracta este in general apanajul varstei si apare ca o imbatranire a cristalinului. Aceasta afectiune poate sa apara si in cadrul unor stari patologice generale cum ar fi diabetul, tratamentul indelungat cu cortizon sau afectiunile oculare cum ar fi miopia, inflamatiile si traumatismele ochiului.

Dintre factorii de mediu cel mai des incriminat in momentul in care apare cataracta este soarele.

Cel mai des intalnita la pacienti, cataracta descrie incetosarea progresiva a vederii cu scaderea sensibilitatii la contrast si cu denaturarea culorilor care par mai intunecate si mai terne.

Sunt si forme particulare de cataracta care scad vederea in specal la lumina puternica sau care pot scadea dioptriile pacientilor hipermetropici. Acestia constata ca incept sa vada mult mai bine la distanta si uneori chiar si la aproape fara ochelari.

In lipsa tratamentului cataracta poate ajunge sa impiedice complet patrunderea luminii in ochi si prin urmare poate duce si la pierderea completa a vederii. Va fi persistenta doar senzatia de lumina si de intuneric. Pentru diagnostic si pentru tratamentul in timp util, pacientii ar trebui sa fie consultati de un medic oftalmolog in momentul in care prezinta simptomele mentionate. In urma unei consultari complete diagnosticul e relativ usor de pus in cazul cataractei.

Singurul tratament eficient care poate sa fie aplicat in cazul cataractei este interventia chirurgicala. Aceasta consta in extragerea continutului opac din cristalinul natural cu ajutorul unei sonde fine cu ultrasunete. Singuru tratament eficient ce poate sa fie aplicat in cazul cataractei este interventia chirurgicala. Ea consta in extragerea continutului opac din cristalinul natural cu o sonda fina cu ultrasunete.