Chirurgia cataractei – Trateaza cataracta

Home / Chirurgia cataractei – Trateaza cataracta

Chirurgia cataractei este operatia de transplant de cristalin

Pentru chirurgia cataractei se foloseste interventia chirurgicala ca singura metoda de a trata simptomele cauzate de cataracta. Chirurgia cataractei consta in indepartarea cristalinului deteriorat de cataracta. In mod normal cristalinul are rolul de a focaliza lumina care trece si prin celelalte componente ale globului ocular pentru a atinge retina, lentila pe care se formeaza imaginea. In chirurgia cataractei cristalinul se inlocuieste cu o lentila asemanatoare dat artificiala care poarta numele de implant intraocular sau se utilizeaza o lentila de cintact cu functii similare.

Cataracta este opacifierea cristalinului, mai exact a lentilei transparente care se afla in ochi si care va focaliza lumina spre retina pentru a se obtine o imagine clara. Cataracta apare in general la pacienti varstnici insa poate sa apara si la cei tineri in cazul in care apar traumatisme, boli genrale si in cazul in care e nevoie de un tratament lung cu medicamente.

Cataracta se va manifesta prin scaderea progresiva a acuitatii vizuale mai ales pentru distanta. Este vorba despre o modificare in modul in care percepem culorile si contrastele si o senzatie de orbire la lumini puternice. Uneori cataracta poate sa se manifeste si prin scaderea dioptriilor pentru dinstanta in cazul pacientilor hipermetropi.

Cataracta congenitala poate sa apara la bebelusi. Cataracta apare si daca mama a avut in timpul sarcinii o infectie. Aceasta forma de cataracta va impune si o interventie rapida mai ales in primele luni de viata pentru a pastra functia ochiului afectat. Rice modificare in compozitia sau culoara ochilor la bebelusi ar trebui sa ie un semnal de alarma pentru parinti.

Interventia chirurgicala poate sa aiba loc in momentul in care este doagnosticata cataracta. Nu este bine sa lasam afectiunea sa evolueze pentru ca daca devine dura se va vindeca mult mai greu si vindecarea postoperatorie este de lunga durata.

In fucntie de toate recomandarile medicului anestezist, pacientul va manca ceva usor sau nimic inainte de operatie. Copiii nu trebuie sa manance nimic cu le putin 6 ore inaintea operatiei. Pacientul va trebui sa ocntinue si medicatia pentru toate bolile sistemice asociate.

Pentru mai multe pregatirea operatiei de cataracta, despre operatia de cataracta si viata dupa operatia de cataracta.

Chirurgia cataractei juvenile depinde de modul in care aceasta afecteaza dezvoltarea normala a vazului si in unele cazuri chirurgia cataractei este necesara pentru alte probleme cu patologie oftalmologica precum degenerscenta maculata sau retinopatia diabetica.

chirurgia cataractei chirurgia cataractei chirurgie inlocuire cristalin
 transplant cataracta operatie cristalin ochi chirurgia

 

 

 

 

 

 

Chirurgia cataractei este necesara dupa cateva luni sau ani de la inceputul bolii si in acest timp pacientul cirecteaza cataracta cu ochelari sau lentile de contact speciale.