Cristalin artificial

Home / Cristalin artificial

Cand vorbim de cristalin artificial ne referim la o lentila care trebuie sa inlocuiasca din cele doua lentile ale ochiului care se afla situata in spatele irisului. Cristalin artificial este o lentila facuta dintr-un material bicompatibil care este tolerat de organism. Lentila numita cristalin artificial suplineste functia cristalinului.

Cristalinul este una din cele doua lentile ale ochiului cu rolul de a focaliza imaginea pe retina. Cristalinul este responsabil de acomodatie, mai exact capacitatea ochiului de a vedea la toate distantele.

Cristalin artificial

Avem nevoie de cristalin artificial atunci cand cristalinul devine opac.

In functie de calitatea vederii cristalinele artificiale se impart in doua grupe: cristaline artificiale monofocale foldabile – nefoldabile si multifocale foldabile.

Cristalinele Monofocale ofera o vedere buna la o singura distanta cum ar fi:

  • Fara ochelari pentru distanta, dar cu ochelari pentru apropiere
  • Fara ochelari pentru apropiere, dar cu ochelari de distanta
  • Cu ochelari de pentru apropiere si distanta
  • Vedere monoculara – un ochi asigura vederea la distanta si celalalt la citit.

Cristalinele monofocale foldabile  sunt de mai multe tipuri:

  • Cristaline sferice cu un sistem optic simplu
  • Cristaline asferice cu un sistem optic mai complex decat cel sferic, oferind un contrast mai bun
  • Torice- sunt cristaline foldavile asferice, pentru corectarea astigmatismului cornean.

Cristalinele artificiale monofocale nefoldabile sunt fabricate dintr-un material dur si se utilizeaza tot mai rar, in cazuri in care chiar se impune utilizarea lor.

Acest lucru se intampla din cauza necesitatii unei incizii mai mari care are nevoie de suturare cu fir. Firele se scot dupa 30 de zile.

Cristalinele nefoldabile sunt de mai multe feluri:

  • Cristaline de camera poseterioara-se impanteaza la fel ca si cristallinele foldabile, in locul cristalinului natural;
  • Cristaline de camera anterioara –  sunt utilizate in situatia in care suportul cristalinului natural  este afectat si nu se poate utiliza la sustinerea cristalinului artificial. Acest tip de cristalin se fixeaza in fata irisului (partea colorata a ochiului).
  • Irisclaw – sunt utilizate in situatia in care suportul cristalinului natural  este afectat si nu se poate utiliza la sustinerea cristalinului artificial. Acest tip de cristalin se fixeaza pe iris.

Cristalinul artificial este implantat de chirurg pentru a inlocui cristalinul, acesta fiind telntila naturala a ochiului, care ar trebui eliminata dupa ce se opacifiaza. Sarcinile principale ale cristalinului artificial sunt de a focaliza lumina pe fundul ochiului ori pe retina asa cum o face un cristalin natural al unui ochi sanatos. De aici rezulta si razele de lumina care se transforma in impulsuri electrice care se deplaseaza pana la creier unde se transforma ulterior in imagini. In cazul in care lumina nu se focalizeaza corect pe retina creierul nu va putea sa prelucreze corect imaginea.

Cristalinul artificial are aceeasi constructie de baza, o portiune centrala de corectie, rotunda a lentilei, cu 2 brate sau haptice, pentru a mentine lentila la locul sau in ochi si pe langa aceste caracteristici pot sa variee mai multe elemente in ceea ce priveste designul pentru ca sunt fabricate din plastic, din silicon sau din acril.

Cele mai multe cristaline artificiale din prezent pot sa fie puse in ochi cu ajutorul unei incizii foarte mici pentru ca au un diametru mic.

Cel mai obisnuit tip de cristalin artificial este lentila de camera poserioara si va fi pus in spatele irisului ori in interiorul capsulei unde se afla cristalinul natural. In momentul in care se pune in fata irisului asa cum se poate intampla atunci cand capsula lentilei este lezata, aceasta se numeste cristalin artificial de camera anterioara.

Cristalinele artificiale monofocale ofera o vedere utila la distante fixe de obicei pentru vederea la distanta. Acestea le permit pacientilor care au o operatie de cataracta sa vada clar si sa fie in apropiere sau la distanta. proximativ 95 la sută dintre persoanele care au primit un cristalin artificial standard beneficiază de restabilirea vederii lor la starea de dinaintea cataractei. Majoritatea pacienţilor au în continuare nevoie de ochelari de citit sau de vedere pentru distanţă.