Implant de cristalin artificial

Home / Implant de cristalin artificial

Implantul de cristalin se pune pe ochiul fixat cu dispozitive externe care sa il mentina deschis. Medicul va introduce implantul de cristalin in capsula. E vorba despre un implant de cristalin pliabil care se face din materiale cat mai flexibile, mai rar silicon si foarte des acril. Operatiunea pentru implantul pliabil de cristalin se deconteaza partial de CNAS in timp ce operatia de implant rigid de cristalin solicita incizii mai mari care se vor vindeca mai greu si o perioada de recuperare ce va fi mai lunga decat in situatia obisnuita. Transplantul de cristalin nu genereaza complicatii si se face foarte usor si fara dureri.

Cataracta inseamna opacifierea lentilei ochiului numita si cristalin. In mod normal lentila este transparenta si asigura si buna focalizare a imaginii pe retina dar si o vedere clara. Cataracta congenitala este prezenta inca de la nastere si uneori este de sine statatoare iar alte ori face parte din cadrul malformatiilor. Cataracta este in general un apanaj al varstei si apare ca imbatranirea cristalinului. Afectiunea poate aparea si in cadrul unor stari patologice generale sau oculare. Dintre factorii de mediu, cel mai des intalnit este soarele. Cel mai des pacientii cu cataracta vor descrie si incetosarea progresiva a vederii si scaderea sensibilitatii la contraste sau denaturarea culorilor care par mai terne si mai intunecate. Sunt si forme particulare de cataracta care urmeaza sa scada vederea in special la lumina puternica sau care scad dioptriile pacientilor. Acestia constata ca vor incepe sa vada mult mai bine pe distante mari si ca uneori chiar si de aproape fara sa fie nevoie de ochelari. In lipsa unui tratament cataracta poate sa ajunga sa impiedice complet patrunderea luminii in ochi si prin urmare duce si la pierderea completa a vederii si persista doar senzatia de lumina sau de intuneric. Pentru tratament si pentru diagnostic pacientul trebuie sa fie consultat de medicul oftalmolog si diagnosticul se pune usor pentru cataracta. Unicul tratament eficient care se aplica este tratamentul chirurgical. Operatia de cataracta este reprezentata de ectragerea continutului opac al cristalinului natural cu ajutorul unei sonde cu ultrasunete.

Se pastreaza doar sacul cristalinului unde se introduce si un implant artificial care suplineste si functia cristalinului natural. Interventia este tehnologizata si are loc pe incizii de aproximativ 2 mm care nu au nevoie de suturi.