Importanta controlului oftalmologic periodic

Home / Importanta controlului oftalmologic periodic

Vederea este unul din cele mai importante si cele mai apreciate simturi de care vom dispune. O vedere foarte clara implica si un proces complex de colectare, concentrare, traducere si transpunere a luminii in imagini.

Pe masura ce imbatranim, ochii si mecanismele sensibile sunt susceptibile de mai multe afectiuni. E important sa acordam atentie la toate schimbarile care apar in procesul de vedere pentru a depista cu timpul afectiunile care pot sa apara. Sunt si unele boli de ochi precum glaucomul si retinopatia diabetica ce nu prezinta simptime in stadii incipiente si de aceea este posibil sa nu stim ca avem o problema pana in momentul in care boala ajunge la un stadiu mai avansat si lucrul acesta poate sa faca tratamentul ceva mai dificil iar problema poate sa fie mult mai greu de gestionat.

Consultatiile oftalmologice regulate sunt esentiale pentru a putea diagnostica din timp si pentru a beneficia de tratament pentru toate problemele oculare care pot sa apara. Depistarea precoce a tratamentului initiat in faza incipienta poate incetini sau inversa progresia mai multor boli ale ochilor.

Examenul oftalmologic nu este invaziv si nu este nici dureros. Specialistul vederii efectueaza in general un examen de baza al ochilor care consta in verificarea externa a ochilor si a pleoapelor, dar si a zonelor limitrofe cum ar fi si o examinare a unor anumite pati din ochi precum conjunctiva, sclera irisul si corneea pentru a putea identifica semnele de boala. Sunt si alte tipuri de examinari care consta in testarea vederii cu sau fara ochelarii de corectie, evaluarea reflexelor ppilei si o verificare a musculaturii ochilor, testarea vederii periferice si examinarea partilor din fata a ochilor c un microscop, teste de presiune si examinarea fundului de ochi.

E bine ca examenele oftalmologice sa se initieze timpuriu. Copiii in varsta de pana la 3 ani beneficiaza de consultatie din partea medicului pediatru pentru a depista din timp toate afectiunile posibile. Unele afectiuni ce pot sa apara in categoria aceasta de varsta sunt privirea incrucisata, ambliopia, miopia.