Operatia de cataracta
Cataracta este o boala a globului ocular cu evolutie in timp, care duce la scaderea treptata a vederii si a acuitatii vizuale. De cele mai multe ori pacientul acuza vedere incetosata si in general bolnavul nu prezinta dureri.
Cititi si despre cauzele cataractei, tratamentul cataractei si prevenirea cataractei.
Operatia de cataracta
Singura metoda de tratament pentru cataracta este operatia. Nu sunt metode cunoscute de prevenire a cataractei. Mai mult de 70% din oamenii sanatosi pot face cataracta dupa varsta de 65 de ani.
Prin operatie, medicul inlocuieste lentila opacifiata din interiorul ochiului, cu un cristalin artificial. Cristalinul artificial nu se va mai strica. Operatia de cataracta este usoara, dureaza aproximativ 7-10 minute si nu este dureroasa, se face fara internarea pacientului, cu anestezie locala. Sansele de reusita sunt de mai mult de 95%.
In cadrul aparitiei cataractei sunt si situatii in care vederea scade treptat sau se imbunatateste, fenomen cunoscut drept bucurie de scurta durata. Sunt situatii in care persoana care dezvolta cataracta constata ca se modifica des dioptriile ochelarilor.
Cataracta poate sa evolueze diferit la cei doi ochi in cazul in care apare mai intai la un ochi. Persoana in cauza nu mai apreciaza bine distantele si poate fi expusa accidentelor.
In trecut, cand cineva era diagnosticat cu cataracta ii spuneau ca trebuie sa astepte sa “se coaca”, si astfel oamenii deveneau orbi pana la operatie. In prezent, datorita evolutiei tehnicii, operatia de cataracta are loc in momentul in care dispare confortul vizual.
Tehnica operatorie utilizata pentru extragerea cristalinului cbolnav presupunea o taietura larga, de peste 1 cm care trebuia cusuta. Astazi operatia se face cu u;trasunete si este cea mai sigura metoda, presupune o microincizie de aproximativ 2 mm.
Pe scurt este bine ca pacientul sa se prezinte la medic in momentul in care se constata modificari ale modului in care vede.