Tipurile de cataracta

Home / Tipurile de cataracta

Cataracta nucleara este cel mai des intalnit tip de cataracta si apare odata cu inaintarea in varsta. Afecteaza atat femeile cat si barbatii in acelasi mod.

In majoritatea cazurilor amandoi ochii sunt afectati si unul dintre ei este in stare mai grava decat celalat. Tipul de afectiune se formeaza treptat pe parcursul mai multor ani si formele timpurii sunt neobservabile.

Acest lucru are loc deoarece in acest stadiu incetosarea nu este accentuata, vederea nu este grav afectata si in unele cazuri cataracta nu se agraveaza ci se ingreuneaza vederea tot mai mult odata cu trecerea timpului.

Cataracta de tip scleroza nucleara afecteaza capacitatea ochiului de a focaliza. In acest caz, vederea la apropiere se imbunatateste si cea la distanta se ingreuneaza.

Cataracta de tip cortical se formeaza la nivelul marginii cristalinului sau pe cortex. Acest tip este de cele mai multe ori asociat cu diabetul si este cel mai frecvent intalnit la tineri.

Cataracta de tip cortical arata ca spitele unei roti deoarece se extinde de la periferia cristalinului spre centrul sau.