Transplant de cristalin
Se recurge la transplant de cristalin atunci cand cristalinul natural este opacifiat. In timpul unui transplant de cristalin se inlocuieste cristalinul natural cu un cristalin artificial prin procedee chirurgicale.
Pentru a se putea realiza transplant de cristalin se face o mica incizie prin care cristalinul natural este scos si dizolvat pentru a fi inlocuit cu un nou cristalin artificial si flexibil care nu se mai poate strica.
Inainte de a face transplant de cristalin medicul va va face un set de analize ce pot cuprinde:
Examen de camp vizual
Biometrie in coerenta optica
Biometrie ultrasonica
Tomografia retinei
Ecografia globului ocular
Tomografie nerv optic
Topografie corneana
Test Shirmer
Inainte de transplant de cristalin anestezistul are nevoie si de analize de sange, EKG, analiza secretiei conjunctivale si consult cardiologic. Medicul anestezist si medicul oftalmolog vor hotari daca este nevoie de intreruperea tratamentului pentru transplant de cristalin.
Transplantul de cristalin este rapid si nu este dureros. Va recomandam sa veniti insotit pentru un transplant de cristalin deoarece nu veti fi capabil sa conduceti sau sa va deplasati in siguranta avand unul din ochi acoperiti.
Multi dintre dumneavoastra ati auit de persoane apropiate sau cunoscute care au cataracta sau s-au operat de cataracta. La ce ne referim cand spunem tratament pentru cataracta. Ochiul are o lentila transparenta de consistenta unui gel care poarta numele de cristalin. Datorita procesului de imbatranire aceasta isi va pierde din caracteristici si se va opacifia si se va intari si scade progresiv si calitatea vederii. Studiile arata ca mai bine de 70 de procente dintre persoanele care au mai multe de 65 de ani dezvolta mai devreme sau mai tarziu cataracta. Momentul in care apare boala poate sa fie marcat cu un semn cunoscut sub denumirea de bucurie de scurta durata pentru ca pacientul va constata o imbunatatire a vederii, ceea ce il determina sa renunte la ochelari, numai ca in scurt timp se va constata scaderea vederii.
Tratamentul pentru cataracta este exclusiv chirurgical, si este reprezentat de operatie, prin care chirurhul oftalmlog inlocuieste cristalinul opacifiat cu un cristalin artificial, care nu se mai poate strica. Tehnologia de care vm dispune este foarte avansata, operatiad e cataracta va dura cateva minute si se va face cu anestezie locala, fiind complet nedureroasa. Recuperarea vederii este in general spectaculoasa. Operatia de cataracta cu ultrasunete, cu implant de cristalin artificial foldabil este o metoda moderna de tratament si se face printr-o taietura atat de mica incat nu va avea nevoie de sutura. In stadii mai avansate si netratata, cataracta va putea sa produca si complicatii mai grave. Pentru operatia de cataracta cu ultrasunete este important ca operatia sa aiba loc la momentul potrivit, mai exact atunci cand pacientul nu are confort vizual. In momentul in care afectiunea este avansata creste si rsicul de aparitie al complicatiilor, atat in timpul operatiei car si dupa operatie. Orice amanre nu va face decat sa complice operatia si sa faca vindecarea mult mai dificila dar si pe pacient sa aiba o vedere slaba pentru mai mult timp. In cazul in care cataracta e avansata operatia cu ultrasunete nu se mai poate face si se apeleaza la metoda clasica.
Momentul operatiei: pacientul va trebui sa se prezinte la medic atunci cand constata ca ii scade vederea si dupa ce se stabileste diagnosticul de cataracta, operatia poate sa fie facuta la timp si la un interval scurt intre cei doi ochi. Tehnica aplicata este cu ultrasunete cu microincizie si implant de cristalin foldabil. In timpul tratamentului postoperator pacientului i se incredinteaza ochii operati ce trebuie sa fie ingrijiti si tratati pentru a depasi usor traumatismul chirurgical. Dupa ce se face operatia pacientul trebuie sa si semnaleze medicului toate fenomenele nedorite care pot sa afecteze calitatea vederii.
Daca nu respectati indicatiile medicului pot sa apara si complicatii grave.