Despre cristalinul artificial
Cristalinul artificial este implantat de catre chirurg pentru a inlocui cristalinul, lentila naturala a ochiului ce trebuie inlaturat odata ce devine opac. Sarcina principala a cristalinului artificial este aceea de a focaliza lumina pe fundul ochiului asa cum ar putea-o face un cristalin natural al unui ochi sanatos.
Razele de lumina se transforma in impulsuri electrice care se deplaseaza pana la creier unde se transforma in imagini. Daca lumina nu este focalizata corect pe retina atunci creierul nu poate sa prelucreze corect imaginile.
Majoritatea cristalinelor artificiale de astazi au diametrul de aproximativ 6 mm sau mai putin si sunt suficient de moi pentru a fi pliate astfel incat sa poata fi amplasate in interiorul ochiului printr-o incizie foarte mica.
Cristalinele artificiale au constructie similara cu cele naturale, o portiune de corectie centrala, rotunda a lentilei cu 2 brate sau haptice pentru a mentine lentila la locul sau in interiorul ochiului, dar variaza foarte mult in ceea ce priveste designul fiind fabricate din plastic, acril sau silicon.
Tipul cel mai comun de cristalin artificial este denumit lentila de camera posterioara, se este amplasat in spatele irisului in interiorul capsului unde se afla cristalinul natural. Cand este pozitionat in fata irisului se numeste cristalin artificial de camera posterioara.