Implant cristalin artificial
Implant cristalin este o interventie chirurgicala
Pentru mai multe informatii accesati paginile ce trebuie sa faceti dupa operatia de cataracta, tipuri de cristalin artificial si despre cristalinul artificial.
Catarcata este afectiunea globului ocular care duce la opacifierea cristalinului, lentila responsabila de proiectarea fasciculului luminos pe retina. Cataracta poate duce la pierderea totala sau partiala a vederii. Singurul tratament pentru cataracta este o interventie chirurgicala oftalmologica. In timpul acestei interventii cristalinul natural opacificat este distrus si extras si inlocuit cu un nou cristalin artificial flexibil sau foltabil care nu se va mai strica niciodata. Operatia de cataracta nu se efectueaza in aceeasi zi la ambii ochi. Programarile se fac pentru zile diferite. Operatia de cataracta se face cu anestezie locala sau topologica (picaturi in ochi) si nu este deloc dureroasa.
O lentila din plastic inlocuieste cristalinul in interiorul globului oclular. Dupa extragerea cristalinului este indicata punerea unui implant cristalin pentru a compensa pierderea. Operatia de implant cristalin este o interventie obisnuita care necesita internarea pacientului pentru aproximativ trei zile.
Operatia de implant cristalin se face pe viata iar complicatiile locale apar foarte rar si rezultatele vizuale sunt in general excelente.
Operatia de implant cristalin se face sub anestezie generala dupa ablatia cristalinului bolnav. Noul cristalin se pune in fata sau de cele mai multe ori in spatele irisului. Pot fi prescrise si lentile de mica putere pentru perfectionarea vederii la distanta sau la apropiere.
Cu ajutorul acestei metode, o lentila din interiorul ochiului care poarta numele de cristalin, va fi inlocuita cu un cristalin artificial multifocal care are o dioptrie adaptata nevoilor ochului respectiv astfel incat in urma operatiei sa nu mai avem nevoie de ochelari. Dupa ce este implantat, cristalinul artifical ramane fucntional pentru tot restul vietii. Operatia se va face la ochi diferiti in zile diferite. Intervalul minim intre operatii e de 48 de ore.
Tehnica operatorie este similara cu operatiile de cataracta, numai ca in cazul acesta cristalinul natural va fi inlocuit inainte de a aparea tulburari de cristalin. In momentul in care are loc operatia se vas chimba cristalinul, insa suportul sau va ramane pe loc si in perioade cariabile de timp suportul isi pierde transparenta, iar fenomenul se numeste cataracta secundara. Tratamentul cataractei secundare nu este chirurgical, se face cu laser si are loc in cabinet. In mod normal aceste afectiuni apar o singura data.
Acest tip de interventie este recomandata doar atuncic and dioptriile depasesc limita pentru corectia laser, cand este implicata si presbipia si atuncic and probabilitatea aparitiei cataractei este mare.
Rolul operatiei este acela de a corecta dioptriile nu de a ameliora vederea. Prin asta vom intelege ca dupa operatie ochiul va vedea si fara ochelari sau fara lentile de contact la fel de bine cum vedea si inainte de operatie cu cea mai buna corectie optica.
Daca dioptriile sunt mari sau foarte mari, ori cand sunt combinate cu astigmatism, va i necesara si implantarea unui cristalin multifocal personalizat. Tipul acesta de cristalin va fi produs pe comanda si perioada de aseptare este de cel mult 2 luni.
Pentru a beneficia de aceste operatii este necesar ca varsta pacientului sa fie de cel putin 18 ani, refractia oculara trebuie sa fie stabila, sa fim siguri ca dioptriile nu cresc. Operatia se va adresa persoanelor care isi doresc sa elimine ochelarii ri lentilele de contact. Pacientii nu trebuie sa aiba afectiuni sistemice iar persoanele care folosesc lentile de contact trebuie sa intrerupa purtarea lor cu cel putin 7 zile inaite de consult, de masuratori si de operatie. Preoperatori se vor face mai multe masuratori: keratometrie, topografie corenana, pahimetrie, examen de camp vizual, tomografie de nerv optic, tomografie de retina.