Cataracta

Home / Cataracta

Cataracta este o pelicula opaca foarte fina care apare la nivelul cristalinului si blocheaza trecerea luminii spre retina, cauzand tulburari de vedere. In cazul copiilor este important ca parintii sa observe si sa identifice precoce cataracta, sau cataracta juvenila.

Cititi mai multe despre cataracta, tipurile de cataracta si cataracta corticala.

Cataracta este o afectiune oftalmologica, frecventa, care determina scaderea progresiva a vederii prin pierderea transparentei cristalinului.

Cataracta

Cataracta poate fi congenitala sau dobandita. Studiile arata ca aproximatic 70% dintre persoanele de peste 65 de ani sufera de aceasta afectiune, fiind si cazuri in care cataracta apre la persoane tinere.

Cataracta poate aparea la oricare dintre cele trei straturi ale lentilei: cortex, nucleu sau capsula. Cataracta descoperita in cone corticale sau nucleare este asociata varstelor inaintate. Riscul de a dezvolta cataracta corticala creste odata cu expunerea in exces la radiatii ultraviolete.

In stadii avansate, netratata, cataracta poate sa produca complicatii grave. In majoritatea cazurilor, amandoi ochii, fara ca vederea sa scada sau sa devina incetosata. Se poate intampla ca mai multe tipuri de cataracta sa se dezvolte in cadrul aceluiasi ochi. Calitatea vederii poate sa fie favorizata sau defavorizata in functie de tipul cataractei, de lumina zilei sau de lumini difuze.

Un alt semn al aparitiei cataractei este schimbarea frecventa a ochelarilor, proces facut in zadar pacientul fiind tot mai nemultumit de calitatea vederii.

In timp persoanele cu un singur ochi afectat ajung sa dezvolte cataracta si pe ochiul sanatos. Aceasta afectiune nu este dureroasa si nu cauzeaza lacrimare excesiva, mancarime sau roseata la nivelul ochiului.

In ciuda tuturor parerilor generale, cataracta nu este o pelicula asemanatoare pielii care creste si acopera ochiul. Ea reprezinta o schimbare graduala in structura lentilei unui ochi, care face vederea din ce in ce mai incetosata.

Cristalinul este o lentila transparenta dar se poate intampla si sa devina opac. Afectiunea care va provoca opacifierea cristalinului poarta numele de cataracta.

Modificarea transparentei cristalinului impiedica si patrunderea razelor de lumina in ochi si vederea se va inrautati. Cataracta poate sa afecteze ochiul complet sau numai o parte din el. Este o parere foarte raspandita si anume: cataracta este ca un val care se intinde continuu si impaienjeneste ochii. Aceasta parere nu are nicio legatura cu realitatea. Aparitia cataractei contribuie la aparitia unor modificari ireversibile in cristalin. Afectiunea poate sa apara la unul sau la ambii ochi dar nu poate sa treaca de la un ochi la altul. Aparitia cataracteti nu are legatura cu confortul vizual in exces. Aparitia sa nu semnifica si faptul ca va ameninta si orbirea completa.

Se vor distinge doua tipuri de cataracta: cea congenitala si cea dobandita. Cataracta dobandita poate sa apara si la ochii sanatosi care nu au suferit afectiuni. Cauzele aparitiei cataractei pot sa ie diferite, poate fi vorba despre o trauma, o dereglare de alimentatiea tesutului cohiului, poate avea legatura cu varsta si cu actiunea radiatiilor, cu diabetul, cu unele afectiuni ale ochiului, sau particularitatile ereditare ale organismului dumneavoastra. In functie de dimensiunile si de amplasarea zonei de opacifiere in cristalin, puteti observa sau puteti sa nu banuiti ca se dezvolta cataracta

In cazul in care cataracta este la periferia cristalinului in mod subiectiv nu veti simti modificari ale vederii. Cu cat este mai aproape de centrul cristalinului cu atat mai serioase sunt si problemele cu vederea. Puteti sa remarcati si faptul ca obiectele din jur nu se disting clar si ca au un contur sters mai ales la lumina orbitoare, imaginea poate sa inceapa sa se dubleze. Frecvent va aparea si fotofobia. Un ochi poate vedea mai bine decat celalalt iar pupila care in general e neagra poate sa devina alba.

Cu cat se amplifica mai mult aceste fenomene veti fi oligati sa schimbati tot mai des ochelarii. Investigatiile au loc fara dureri si se face cu aparate speciale, cu diete sau cu exercitii. Va ajuta sa scapati de aceasta afectiune. In prezent, metoda operatiei este elaborata cat mai detaliat si medicii dispun de cele mai diveste tehnici si in cele mai multe cazuri operatia da rezultate foarte bune.

Nu este cazul sa va faceti griji. Aveti incredere in medic. Dupa operatie puteti sa va intoarceti la viata normala, sa cititi, sa lucrati si sa privizi la TV. In cazul in care aveti afectiuni asociate cu nervul optic sau cu retina efectul pe care il are peratia se va diminua. Daca medicul va prescrie si medicamente acestea trebuie administrate conform cu reteta. Pentru foecare preparat va trebui sa aveti propria pipeta. Daca utilizati pipete e necesar sa le fierbeti o data pe zi pentru 20 de minute.