Chirurgia cataractei
Chirurgia cataractei este o operatie de transplant de cristalin. Pentru chirurgia cataractei se utilizeaza interventia chirurgicala ca singura metoda de a trata deteriorat de cataracta. In mod normal cristalinul are si rolul de a focaliza lumina ce trece prin celelate componente ale globului ocular pentru a atinge retina, lentila pe care se va forma imaginea. In chirurgia cataractei cristalinul se inlocuieste cu lentile similare dar artificiale care poarta si numele de implant intraocular sau se foloseste o lentila de contact cu functii similre. Cataracta reprezinta opacifierea cristalinului, in special a lentilei transparente care se afla in ochi si care va focaliza si lumina catre retina pentru a se putea obtine o imagine clara. Cataracta este cea care apare de obicei la pacientii cu varste mari insa se poate sa apara si la pacientii tineri in cazul in care apar traumatisme, boli generale si in cazul in care este nevoie de un tratament lung cu medicamente.
Cataracta se manifesta prin scaderea progresiva a acuitatii vizuale in special pentru distanta. Este vorba despre o modificare in modul in care putem percepe culorile si contrastele si senzatia de orbire la o lumina puternica. Uneori cataracta se poate manifesta si prin scaderea dioptriilor pentru distanta in cazul pacientilor hipermetropi.
Cataracta congentiala poate sa apara si la bebelusi. Cataracta apare in cazul in care mama a avut in timpul sarcinii infectii. Forma aceasta de cataracta impune si o interventie rapida in special in primele luni de viata pentru a pastra functiile ochilor afectati. Orice modificare din compoziti au din culoarea ochilor la bebelusi ar trebui sa fie un semnal de alarma pentru parinti. Intervenita poate avea loc in momentul in care se pune diagnosticul de cataracta. Nu e bine sa lasam afectiunea sa evolueze pentru ca daca devine foarte dura se va vindeca mlt mai greu iar vindecarea este indelungata.
Tinand cont de toate recomandarile date de anestezist pacientul trebuie sa consume alimente usoare sau nimic inaintea operatiei. Copiii nu trebuie sa manance nimic cu cel putin 6 ore inainte de operatie. Pacientii trebuie sa continue medicatia pentru toate bolile de sistem asociate. Chirurgia cataractei juvenitle depinde de modul in care ea afecteaza dezvoltarea normala a vazului si in unele cazuri este necesara chirurgia pentru alte probleme patologice si oftalmologice cum ar fi si degenerescenta maculara sau retinopatia diabetica.