Cum se desfasoara operatia de cataracta
Operatia de cataracta are loc sub anestezie locala ceea ce inseamna ca pacientul este constient de ceea ce i se intampla dar nu simte durerea. Anestezia locala se poate face in doua moduri: cu gel sau cu injectie. Daca este la ambii ochi, operatia va avea loc pentru fiecare ochi, individual si in zile diferite.
Operatia se numeste focoemlsificare cu ultrasunete si are loc la microscop. Incizia se face la marginea corneei, se autozigileaza si are ap[roximativ 2mm. in urma inciziei chirurgul introduce in interiorul ochiului o substanta vascoelastica cu rol de protectie si de meninere a formei anatomice.
Dupa incizie, chirurgul introduce in interiorul ochiului o substanta vascoelastica cu rol de protectie si de a mentine forma anatomica.
Cu ajutorul unei pense chirurgul decupeaza parte anterioara a sacului cristalin pentru a avea acces la cristalinul care trebuie inlocuit. Cu ajutorul sondelor care emite ultrasunete se aspira cristalinul, lasand intact suportul acestuia, sacul cristalinian, in care se va introduce cristalinul artificila.
In urma introducerii cristalinului, se spala substanta de protectie si se reface presiunea intraoculara. Atunci cand se utilizeaza cristaline artificiale foldabile nu este necesara cusatura. Operatia dureaza aproximativ 7 minute.
Cristalinele artificiale monofocale nefoldabile sunt fabricate dintr-un material dur (PMMA) si se folosesc din ce in ce mai rar, doar in cazuri ce impun utilizarea lor. Acest lucru se intampla din cauza necesitatii unei incizii (taieturi) mai mari, ce necesita suturare (cusatura) cu fir. Firele se scot dupa 30 de zile.