Despre implantul de cristalin
Cristalinul artificial este alcatuit din doua parti: o parte optica situata intr-o pozitie centrala care este reprezentata de lentila care va asigura toata puterea de refractie. O parte are rolul de sustinere si este situata in exterior si reprezinta hapticele cristalinului cu ajutorul carora se fixeaza de structura oculara.
Tinand cont de materialul din care sunt facute cristalinele artificiale pot sa fie rigide, daca sunt facute integral din PMMa, si nu pot sa fie impaturite sau inhectate si au nevoie de o incizie mai mre la nivel de coree pentru a se insera sau pot sa fie flexibile si pot sa fie introduse in globul ocular si impaturite cu un forceps sau cu un injector special astfel incat inciziile de la nivelul corneei sa fie mai mici. Sunt si trei categorii mari de materiale care utilizeaza silicon, polimeri acrilici sau hidrofobi si collamer.
Tianand cont de tipul de lentile din structur lor ele pot sa se imparta in: cristaline monofocale – lentila lor are doar o singura putere refractiva, ochiu in care se implanteaza tiplul acesta de cristalin va vedea foarte bine la distanta insa nu si la apropiere, din cauza ca lipseste capacitatea de acomodare a cristalinului, pacientul fiind nevoit sa poarte ochelari pentru activitatile cum ar fi cititul, cristalinele monofocale care pot sa fie sferice si asferice sau torice.
Cristalinele multifocale – lentila lor e facuta din mai multe zone care au puteri refractive diferite si au scopul de a asigura si o vedere foarte buna si la distanta si la apropiere, cristalinele multifocale aduc si un anumit grad de acomodare in asa fel inat spre deosebire de cristalinul multifocal permit ochilor sa vada si aproape insa nu furnizeaza si imagini la fel de clare cum se intampla in cazul celui monofocal.