Implant de cristalin artificial

Home / Implant de cristalin artificial

Inlocuirea lentilei naturale a ochiului este unicul tratament in caz de cataracta. Alegerea unui implant de cristalin si experienta medicului asigura o vedere buna pentru toata viata.

Cititi mai multe despre efectele operatiei de cataracta si pregatirea pentru operatie.

Operatia de implant de cristalin se poate face si cu anestezie locala.

Implantul de cirstalin se pune pe ochiul fixat cu dispozitive externe care il mentin deschis.  Medicul introduce implantul de cristalin intr-o capsula. Este vorba de un implant de cristalin pliabil realizat din materiale felxibile foarte rar silicon si frecvent acrilic.

Operatiile pentru implantul pliabil de cristalin sunt decontate partial de CNAS pe cand operatia de implant rigid de cristalin sau implant dur de cristalin este mai ieftina si se poate deconta total. Operatia de implant rigid de cristalin solicita incizii mai mari care se vor vindeca mai greu si peroada de recuperare va fi mai lunga decat in situatiile obisnuite. Transplantul de cristalin nu da complicatii si se efectueaza usor fara dureri.

Cataracta inseamna opacifierea lentilei ochiului, denumita si cristalin. In mod normal aceasta lentila este transparenta si asigura o buna focalizare a imaginii pe retina si o vedere foarte clara. Cataracta congenitala va fi prezenta chiar de la nastere si uneori este de sine statatoare iar alteori face parte  din cadul unor malformatii.

Cataracta este in general un apanaj al varstei si apare ca o imbatranire a cristalinului. Afectiunea poate sa apara si in cadrul unor stari patologice general sau oculare. Dintre factorii de mediu cel mai des intalniti in aparitia cataractei va fi soarele.

Cel mai des pacientii care au cataracta vor descrie o incetosare progresiva a vederii si scaderea sensibilitatii la contraste sau denaturarea culorilor, care vor parea mai terne si mai intunecate.

Sunt si forme particulare de catarcta care vor scadea vederea in special pentru lumina uternica ori care scad dioptriile pacientilor hipermetropici. Acestia constata ca vor incepe sa vada mai bine la distante mai mari si uneori chiar si la apropiere fara sa fie nevoie de ochelari.

In lipsa tratamentelor cataracta ajunge sa impiedice complet patrunderea luminii in ochi si prin urmare duce la pierderea completa a vederii si persista numai senzatia de intuneric si de lumina. Pentru diagnostic si tratament in timp util pacientul va trebui sa fie consulat de un medic oftalmolog in momentul in care prezinta simptome deja mentionate. In urma unor consulatii complete diagnosticul se va pune relativ usor pentru cataracta. Singurul tratament eficient care se poate aplica este cel chirurgical. Operatia de cataracta consta in ectragerea continutului opac al cristalinului natural cu ajutorul sondelor sau cu ultrasunete.

Se va pastra numai sacul cristalinului unde se va introduce un implant artificial care va suplini si functia cristalinului natural. Interventia este foarte tehnologizata si se desfasoara pe incizii de aproximativ 2 mm care nu necesita si suturi.

Recuperarea vzuala se constata in general chiar de a doua zi si vindecarea completa  a ochilor se va obtine cam la o luna in urma operatiei. In tot acest timp pacientul va face si un tratament local cu picaturi si va pastra si o igienta riguroasa a zonelor oculare si de asemenea, va evita si orice fel de presiune de pe ochiul operat.

Nu exista momente optime pentru operatia de cataracta. In general se va idncia operatia cand vederea scade mult si incepe sa deranjeze in activitatile zilnice ale persoanelor respective. Este de preferat sa nu asteptati pana in ultimele zile de evolutie ale cataractei pentru ca in fazele acestea cristalinul este mult mai dur si se va extrage mai greu prin tehnica expusa mai sus, iar traumatisul va fi mai mare pentru tesuturile oculare si apare si riscul unor complicatii.