Pacientii cu cristalin artificial

Home / Pacientii cu cristalin artificial

Sunt tot mai multi pacienti care vor implantarea unui cristalin artificial multifocal pentru a fi independenti de purtarea ochelarilor si chiar si pentru perspectiva de a nu mai fi nevoiti sa purtati ochelari pentru tot restul vietii. Sunt cei care au cataracta dar si cei care au miopie sau hipermetropie mare.

Cristalinele artificiale pot sa indeplineasca o foarte mare parte dintre aceste deziderate. Se apreciaza si ca 90 de procente din purtatori sunt multumiti de confortul pe care il au, rezultatele fiind in general pozitive. Trebuie sa mentionam insa ca nimic nu mai poate sa fie la fel cum este cristalinul natural pe care oftalmologul il inlocuieste. In prezent utilizam mai multe tipuri de cristaline multifocale si numarul lor va creste. Sunt si unele care asigura o vedere buna la distanta si aproape si altele la aproape si la distanta intermediara. Din cele 3 situatii de obicei sunt satisfacute in mare parte 2 si pacientul trebuie sa inteleaga toate aceste aspecte. Pana in prezent un cristalin artificial nu putea realiza satisfacator si distanta intermediara.

Un om al computerului isi poate implanta si un cristalin multifocal insa trebuie sa stie ca este posibil sa aiba nevoie si de ochelari la calculator chiar daca la distanta si aproape vede perfect fara ochelari. Electronisitii sau ceasornicarii vad mai bine de aproape fara ochelari. Unui sofer profesionist nu ii recomandam cristalin multifocal pentru ca noaptea va fi deranjat de luminile din fata.

Pentru a ne imbunatati confortul acestor pacienti se poate utiliza si tehnica mix and match adica la un ochi se va implementa un cristalin care are vedere buna la distanta si la apropiere si celelalt cu vedere buna la distanta intermediara.

Sunt si pacienti care deja au un cristalin obisnuit monofocal implantat si care vor sa il schimbe cu unul multifocal dar sa isi puna unul multifocal si la celalalt ochi. Acst lucru este posibil dar asta nu inseamna ca este si bine. Se poate implanta un cristalin multifocal la celalt ochi cu rezultate foarte bune. Tot in contextul acesta in cazul unei cataracte la n ochi celalalt fiind sanatos se poate implanta cristalinul multifocal.